Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Counter-Strike (CS) egy csapat-, és feladatorientált First Person Shooter játék. Az első béta 1999. június 6-án látta meg a napvilágot a Half-Life modifikációjaként. 1.0-ás verzióját külön, dobozos (ú.n. RETAIL), bolti formában is kiadták, azóta ehhez is ugyanakkor, de nem ugyanazok a folyamatos frissítések/hibajavítások jelennek meg, mint letölthető társához.
Az egyik legnagyobb játékélményt nyújtó program ez mivel szinte minden, ami benne van valóságos elemekre épül. A fegyverektől kezdve a modellekig mind-mind a modern hadviselést jellemzik. Megtalálhatók benne a világ hadseregi által leginkább kedvelt fegyverek, mint az M4A1 illetve az AK47. Ezeken kívül még egy tucat fegyverrel harcolhatunk köztük, vannak shotgunok, pisztolyok és mesterlövész puskák. A játék készítői természetesen nem feledkeztek meg a felszerelésekről sem. Vihetünk magunkkal háromféle gránátot, éjjellátó készüléket vagy akár taktika pajzsot. Ezeken kívül persze még számos fegyver és felszerelés található a játékban.
A CS-ben általánosságban 2 csapat küzd egymás ellen. A kommandósok (Counter-Terrorits - CT) és a Terroristák (Terrorists - T). Ruhájuk színe alapján világosban könnyen megkülönböztethetőek, így nincs szükség rózsaszín, és türkizkék modellek használatára. A CT-k szinte egytől-egyig sötétkékben jelennek meg, de van egy zöld ruhás is köztük. A terroristák eléggé elütnek ettől, hiszen ruházatuk a sötétzöld pulcsi-sárga nadrág kombinációtól a hófehér, északi sarki gúnyáig terjedhet.
Mindkét csapatnak különböző feladatok teljesítése a célja. Ezeket a pályák (mapok) nevének első 2 kezdőbetűje határozza meg:

de_ mapok: A Terorristák feladata egy objektum (gyárépület, konténerek..) felrobbantása, úgy hogy a bombát (amit egy hátizsák jelez az egyik játékos hátán) eljuttatják a célponthoz, amit általában, egy piros célkereszt jelöl a földön, ott lerakják, és őrzik, amíg fel nem robban. (A célpontból kettő van, egymáshoz nem nagy távolságban elhelyezkedve, ebből kell egyet kiválasztani.). A CT-k feladata, hogy megakadályozzák a bomba élesítését, vagy ha ez megtörtént, akkor egy úgy nevezett defuse kit-tel (bombahatástalanító szerkezet) hatástalanítsák a bombát a megadott időn belül.

cs_ mapok: A Terrorok általában egy épület belsejében kezdenek, a közelben néhány tússzal. Céljuk védelmezni őket, és megakadályozni, hogy a Counter-ök 'elvigyák' őket a saját bázisukra. A CT-knek viszont pont ezt kell csinálniuk, megmenteni a túszok életét, vagyis egyenként megérinteni őket, és elkísérni őket a kiszabadítási pontra, ami legtöbbször a saját bázisukon van. Ezért általában magas pénzjutalom jár, függetlenül attól, hogy kik nyerték a kört. A túszok lelövéséért minden esetben (mind2 oldalon!) pénzbüntetés jár.

as_ mapok: A CT-k feladata védelmezni a kijutási pontra igyeksző VIPet. Ez általában egy helikopter, vagy dzsip. A VIP nagyon fél, az ő likvidálására felesküdött terroristáktól, az ő feladatuk ugyanis lelőni őt, bármilyen áron. A körnek vége van, ha a VIP meghalt, vagy kijutott egészségesen.

es_ mapok: Menekülés a börtönből. Legtöbbször a Terror csapat egy börtönben kezd, ahol rendelkezésükre áll egy limitált adag fegyver. Feladatuk, hogy eljussanak a kijutási pontra. A CT-knek egyszerűen, csak meg kell ölniük egy adott mennyiségű Terrort. A mód kiegyensúlyozatlansága miatt újabban nem sűrűn játszott mapok.

Mindezek mellett a pályák objektívumaitől függetlenül, ha valamelyik csapat összes tagja meghal, elvesztette a kört.

A CS-ben a Half-Life-al ellentétben a puskákat nem úgy szerezhetjük, meg hogy a pályán rájuk futunk, hanem vásárolni kell minden kör elején (kivéve, ha előző körből megmaradt a fegyverünk). És hogy honnan lesz pénzünk? A kezdő összeg 800$, amivel minden ember rendelkezik. Minden frag (ellenfél kiiktatás) illetve a csapatmunkába besegítés (túszmegfogás, kivitel, bomba lerakás, felszedés) pénzt jelent. A maximális összeg 16000$ amit összegyűjthetünk. A rendelkezésünkre álló összegből különböző fegyvereket, felszereléseket vásárolhatunk különböző összegekért. Természetesen a játék figyelmeztet minket, ha már egyes dolgokat nem tudunk megvásárolni megfelelő pénz hiányában.
A pillanatnyi állást mindig egy táblázatban tekinthetjük meg (Score Board ? általában a TAB billentyű lenyomásával tekinthetjük meg). Itt láthatjuk, hogy mennyiszer öltünk illetve haltunk meg, valamint azt is megtekinthetjük jelenleg melyik csapat, vezet.

A játékot minden olyan embernek ajánljuk, akik képesek arra, hogy akár 10 emberrel egy csapatban taktikázva a csapatjátékot előtérbe hozva játszanak, és ne kimondottan a lövöldözést hozzák előtérbe. Ez a játék egy taktikai játék tehát mindennél fontosabb a csapatszellem és a jó döntések meghozatala, gyakran gyors reagálást követel és emiatt minden eddiginél élvezetesebb játékélményt, tud nyújtani mindenki számára.

Kiegészítés:

Clan: A Counter-Strike népszerűsége miatt sok emberhez eljutott, akik a még teljesebb játék élmény elérése végett csapatokba, clanokba (klán) tömörülnek. Vagyis olyan alakulatot hoznak létre, ahol van egy klán vezér (Clan Leader - CL), amiben mindenki tudja mi a dolga, illetve ugyanazt a taktikát követik. Egy Clan-ban akármennyien lehetnek de egy war-on maximum 5 ember jelenhet meg.

War: A játék népszerűsége miatt sok csapat verbuválódott, ami óhatatlanul veresngéshez vezet. Az egymás közötti megmérettetéseket waroknak nevezzük, aminek megvan a saját szabály rendszere: Egy meccsen kétszer 5 ember vesz részt, azaz két csapat játszik egymás ellen. A mérkőzéseket körökre játsszák, a körök időre mennek a két csapatnak 15-15 köre van, hogy támadó és védekező pozícióban bizonyítsák rátermettségüket a megadott pályán.
%

 

A Counter-Strike egyszeru garázsfejlesztésként indult, majd viszonylag rövid ido alatt az egyik legnépszerubb on-line akciójáték lett, hatalmas pénzdíjazású versenyekkel és rajongótáborral.

Népszerusége több okra vezetheto vissza; nagyon alacsony gépigénye miatt szinte mindenhol játszható, és a végletekig letisztult játékmenet lehetové teszi a komoly, versenyszeru játékot is.

Felépítését tekintve a szokványos terrorista vs. anti-terrorista harcot dolgozza fel, mindkét oldal a rá jellemzo fegyvereket vásárolhatja, és persze a feladataik is különböznek a pályákon. Egy játékos mód egyáltalán nincs (csak a Condition Zero-ban, a CS egyik önállóan játszható kiegészítojében), viszont különbözo botokkal lehet egyedül is gyakorolni.

Pályák

Alapból 26 pálya közül választhatunk, azonban az internetrol letöltheto több (tíz)ezer custom map, köztük kifejezetten gyakorlásra (aim), vagy szórakozásra kitalált (fight yard) pályák.
A pályák mérete a többi hasonló stílusú játék pályáihoz (America's Army, Call of Duty) képest igen kicsi, és jóval egyszerubbek, könnyebben tanulhatóak azoknál.

Játékmódok

Assassination: az anti-terrorista csapatnak a VIP-t (ezt a feladatot szintén az egyik csapattag látja el) kell kimenekíteni a 2 megadott pont egyikére, míg a terrorista csapat feladata, hogy megölje a VIP-t.

Bomb/Defuse: a terrorista csapat kap egy bombát, amit a pálya két pontja közül az egyiken lerakhatnak, majd megadott ido (általában 35 másodperc) után a bomba felrobban. Az anti-terrorista csapat feladata, hogy megakadályozza a bomba élesítését, vagy ha ezt nem sikerül, akkor hatástalanítaniuk kell a bombát. A warokat csak ilyen mapokon játsszák.

Hostage rescue: a terrorista csapat 4 tússzal rendelkezik, az o feladatuk megvédeni a túszokat az anti-terroristáktól, akiknek egy megadott helyre kell eljuttatni oket. A túszokat csak az anti-terroristák mozgathatják.

Escape: ez a játékmód már gyakorlatilag teljesen kihalt. Lényege, hogy a terrorista csapat bizonyos százalékának kell egyik pontból eljutni a másikba, míg az anti-terroristáknak ezt meg kell akadályozniuk. A terrorista csapat nem vásárolhat, a pályán elszórt felszerelésekbol kell gazdálkodniuk.

Játékmenet

A játék körökre van bontva, egy kör ideje 1:30-3 perc is lehet. Egy kör alatt egy életünk van, egy war általában 2x12 (2 map) vagy 2x15 (1 map) körbol szokott állni.
Lefeküdni, sprintelni, kihajolni egyáltalán nem tudunk, csak guggolásra van lehetoség a játékban. Ha eltalálnak, akkor arra a kis idore célzóképességünk csökken, vagy egyáltalán nem is tudunk visszaloni, olyan magasra ránt a célkereszt (ez akkor következik be ha páncél nélkül nyakon/fejbe lonek).
Más játékokkal ellentétben itt nincsenek kasztok választható fegyverzettel, hanem megadott pénzösszegbol kell vásárolnunk a fegyvereinket. A játékban elkövetett különbözo cselekedeteinket (csapattárs megölése, túsz kimenekítése, nyert kör, stb.) a program különbözo pénzösszeggel honorálja. A maximális pénz ami nálunk lehet 16 000 $.
A tájékozódást a radar segíti, amin csak a csapattársainkat láthatjuk, a pálya térképét, ellenségeket nem.

Végül a legfontosabb: a játékban minden fal átloheto!

Csalás

Sajnos itt (is) rengeteg a csaló, a védelemrol egy beépített program (VAC) gondoskodik, több-kevesebb (általában kevesebb) sikerrel. Ha valakit csaláson kapnak, 1 évre elveszti a jogát, hogy ellenorzött szervereken játsszon.